AUGALINIO MAISTO PAIEŠKOMS – NAUJA INTERNETINĖ SVETAINĖ

2022-10-27

Augalinių patiekalų pasiūla viešojo maitinimo įstaigose per pastarąjį dešimtmetį gerokai išaugo ir galima pasidžiaugti, kad bulvyčių „fri“ ir nuobodžių salotų, kaip vienintelių augalinių pasirinkimų, era pasibaigė. Augalinė mityba žmonių gyvenime įgauna vis didesnę reikšmę ir restoranai į tai atsižvelgia. Didžiuosiuose šalies miestuose pasirinkimas gausus – čia galima užsisakyti veganiškus suvožtinius, sumuštinius, kebabus, Budos dubenėlius, troškinius, sušius, tortus, spurgas ar paragauti augalinės kilmės patiekalų įvairias pasaulio virtuves reprezentuojančiuose restoranuose. Nuo šiol augalinį maistą siūlančias vietas rasti bus lengviau – naudinga informacija apie jas nuguls kampanijos „Čia Gali“ svetainėje.

 

NUO MENIU APŽVALGŲ IKI INTERAKTYVAUS ŽEMĖLAPIO – VISKAS VIENOJE SVETAINĖJE

Šių metų pavasarį sėkmingai startavo organizacijos „Gyvi gali“ kampanija „Čia gali“. Kampanijos tikslas yra padėti visuomenei atrasti augalinius patiekalus restoranuose bei skatinti viešojo maitinimo įstaigas įtraukti augalinius patiekalus į savo meniu. Išaugusi augalinio maisto paklausa galimai pakėlė ir kartelę restoranams. Vartotojai nori kokybiško, įvairaus ir skanaus maisto, todėl restoranams nebeužtenka turėti tik po vieną veganišką patiekalą savo meniu ar siūlyti tiesiog išimti gyvūninės kilmės produktus iš patiekalo.

Šiuo metu kampanija vienija net 23 kavines bei restoranus ir narių skaičius nuolat pildosi. Nors Lietuvoje pilnai augalinių restoranų yra tik keturi, tačiau kiti restoranai taip pat neatsilieka augalinių patiekalų gausa ir įvairove. Jų asortimente gausu tokių patiekalų kaip blynai, Azijos šalių virtuvė, įvairūs augaliniai burgeriai, picos, desertai ar tiesiog sveikas bei komfortiškas augalinis maistas.

Iki šiol kampanija augalines restoranų naujienas skleidė tik socialinių tinklų, tokių kaip Instagram ar Facebook, pagalba. Tačiau internetinė svetainė turi daugiau pranašumų, nes čia veikia interaktyvus žemėlapis, restoranai yra suskirstyti pagal miestus bei galima rasti naudingas, su maisto tema susijusias apžvalgas bei naujienas. Prie kiekvieno restorano taip pat yra ir trumpas, bet informatyvus aprašymas, kuris gali padėti žmonėms išsirinkti sau labiau artimą vietą.

„Žmonės ne visada žino, kur galima rasti augalinių patiekalų, todėl džiaugiamės kiekvienu savo nariu ir galėdami juos pristatyti visuomenei. Nuolat ieškome būdų kaip geriau komunikuoti ir populiarinti augalinę mitybą. Šiuo metu be tarptautinės „HappyCow“ programėlės nėra kito įrankio, kuriame būtų skelbiama naujausia informacija apie augalinį maistą tiekiančius restoranus. Smagu, kad galime pristatyti lokalų bei atidžiai kuruojamą analogą. Tikimės, kad mūsų kampanijos sukurta internetinė svetainė ciagali.lt taps patogiu įrankiu atrandant naujus restoranus“, – teigia „Čia gali“ vadovė Aistė Aužbikavičiūtė

AUGALINIŲ PATIEKALŲ PASIŪLA KAVINĖSE AKTUALI NE TIK VEGANAMS

Remiantis įvairiomis visuomenės apklausomis negalima teigti, kad veganų ir vegetarų skaičius Lietuvoje sparčiai auga. Tačiau neseniai atliktos apklausos, inicijuotos organizacijos „Gyvi gali“ ir partnerių „Orkla Foods Lietuva“, metu paaiškėjo, kad apie trečdalis lietuvių teigia per paskutinius trejus metus sumažinę mėsos suvartojimą. Prie pokyčių galėjo prisidėti visuotinis susirūpinimas sveikata, planetos bei gyvūnų gerove.

Visgi nors ir atsisakę mėsos ar kitų gyvūninės kilmės produktų, žmonės išlieka ištikimi geram skoniui ir kokybei, todėl ima ieškoti alternatyvų, kurios tiek savo skoniu, tiek išvaizda būtų panašios į jų pamėgtus patiekalus.

Kita visuomenės dalis, kuriai augaliniai patiekalai šalies restoranuose taip pat aktualūs, yra žmonės turintys alergiją gyvūninės kilmės produktams. Karvės pienas, kiaušiniai, žuvis ar vėžiagyviai yra tarp labiausiai alergijas sukeliančių ingredientų. Taigi renkantis augalinius patiekalus alergiški žmonės gali ramiai mėgautis maistu, nesijaudindami pakenkti savo sveikatai.

„Norint įtraukti augalinių patiekalų į savo racioną, ne visuomet žinome, kaip tokių skaniai pasigaminti, bet viešojo maitinimo įstaigos tą puikiausiai gali padaryti už mus. Tikimės, kad mūsų kampanijos sukurta internetinė svetainė (www.ciagali.lt) taps patogiu įrankiu atrandant naujus restoranus tiek šalies gyventojams tiek svečiams“, – teigia A. Aužbikavičiūtė“

 

kitos naujienos